Kedilerde görülen tehlikeli hastalıklardan biri olan gençlik hastalığı, bulaşıcılığı yüksek bir rahatsızlıktır. Kedi gençliği hastalığı ya da literatürdeki adıyla panlökopeni, kedileri doğrudan etkileyen bir viral enfeksiyondur. Bu hastalık, genelde kedinin bağışıklık sistemini hedef alır ve vücudu diğer enfeksiyonlara karşı da açık hale getirir. Bir tür parvovirüs tarafından oluşturulur.
Bulaşıcı ve ölümcül etkileri olan son derece tehlikeli bir hastalık olan kedi gençlik hastalığı, FPV olarak bilinen parvovirüs nedeniyle ortaya çıkar. Vücutta enfeksiyona neden olan beyaz kan hücrelerinin sayısının azalmasına yol açmaktadır. Erken teşhis ve tedavi ise son derece önemlidir.
Kedilerde Genç Hastalığı Belirtileri
Kedilerde gençlik hastalığının belirtileri ciddi şekilde ortaya çıkabilir. Gençlik hastalığının temel nedenleri arasında ise dışkı, kusmuk ve tükürük gibi vücut sıvıları etkili olmaktadır. Ağız ve burun yoluyla virüs kedilere bulaşarak hastalığa yol açar.
Kedilerde gençlik hastalığı belirtileri arasında ise kısaca şunlar yer almaktadır:
- İştahsızlık artışı,
- Kusma,
- İshal,
- Sürekli halsizlik ve bitkinlik,
- Ateş,
- Mide ve bağırsak sorunlarının görülmesi,
- Letarji,
- Dehidrasyon,
- Nöbetler,
- Felç,
- Koordinasyon bozukluğu vb.
Erken teşhis edilmeyen ve tedavisine hemen başlanmayan kedilerde bu hastalık ölüme neden olabilir. Son derece tehlikeli olması nedeniyle mutlaka doğru şekilde tedavi yöntemlerine başvurulması gerekiyor. Uzman bir veteriner hekime görünerek tedavi sürecinin başlatılması şarttır.
Kedilerde Genç Hastalığı İyileşir Mi?
Kedilerde ölümle sonuçlanabilecek kadar tehlikeli olan gençlik hastalığının erken teşhis ve tedavi ile iyileşmesi sağlanabilir. Ancak hastalık genelde çok ağır seyreder ve tedaviye rağmen ölümle sonuçlanabilir. Kedi gençliği hastalığı çok ciddi bir sağlık sorunudur. Tedavisi mümkün olsa da ağır seyredebileceği için ölümle sonuçlanması da mümkündür.
Erken teşhis kedilerin bu hastalıktan kurtarılmasında önemli bir faktördür. Hali hazırda bağışıklık sistemi zayıf olan kedilerde bu hastalık doğrudan ölüme neden olabilmektedir. Özellikle yavru kediler için ciddi bir tehlike oluşturmaktadır. Kedilerde gençlik hastalığı tedavisi için vakit kaybetmeden uzman bir veteriner hekime başvurulması gerekir.
Kedilerde Genç Hastalığı İnsana Bulaşır Mı?
Normalde kediler için bulaşıcı bir hastalık kategorisinde olan gençlik hastalığı insanlara bulaşmamaktadır. Ancak bu hastalığın kedi popülasyonunda yayılmasını önlemek için çeşitli önlemler alınması gerekecektir. Her ne kadar insanlara bulaşmasa da gençlik hastalığına yakalanan kediler ile arasında yakın temas olan kişilerde ishal, kusma ve ateş gibi belirtiler görülebilir.
Yavru kedilerde genç hastalığı belirtileri görülmesi halinde insanların bu hayvanlar ile temasa geçmemeleri önerilmektedir. Genelde 2 – 3 gün içinde temas sonrasında insanlarda da ortaya çıkabilen tipik belirtilerin geçtiği görülmektedir. Ancak yine de uzman bir hekime başvurulması gerekecektir.
Yavru Kedilerde Genç Hastalığı Neden Olur?
Yavru kedilerde genç hastalığı tedavisi yapılmadan önce hastalığın nedenleri doğru teşhis edilmelidir. Bulaşıcı bir hastalık olması nedeniyle virüsü kedinizin nereden kapış olabileceğini bilmek önemlidir. Tedavi sürecinde antiviral tedavilere başvurulur. Bu süreçte kedinin sıvı ve besin ihtiyacı karşılanır. Ateşi düşürülmeye ve kusmanın kesilmesine yönelik tedaviler uygulanmaktadır.
Kedilerde genç hastalığının nedenleri ise kısaca şöyle özetlenebilir.
- Anneden alınan güçsüz bağışıklık sisteminin olması,
- Hastalıklı bir diğer kedi ile temas edilmiş olması,
- Yetersiz aşı korumasına sahip olması, aşılarının yapılmaması,
- Kötü hijyen ve yaşam koşullarında bulunması vb.
Kedilerin bu tür hastalıklara korunması için uygun yaşam alanlarının oluşturulması ve aşılarının eksiksiz bir şekilde yapılması şarttır. Kedi gençliği hastalığı gibi ölümcül olabilen hastalıklara karşı kedinin hastalıklı diğer canlılar ile teması önlenmelidir.
Kedinizin hasta olduğunu düşünüyorsanız vakit kaybetmeden uzman veterinerler tarafından muayene olması önemlidir. Zaman fark etmeksizin 7/24 veteriner kliniği ile iletişime geçebilir ve hızlı teşhis sağlayabilirsiniz.