Köpeğinizin türü, tüyü ve yaşı ona uygun şampuan seçmenizde belirleyici faktörlerdir. Köpekleriniz duruma ve koşullara göre tüy dökebilmektedir. İnsanlar gibi köpeklerin de banyo sırasında şampuan kullanması gerekir. Tabiki sevgili dostlarımız için üretilmiş köpek şampuanları mevcuttur. Özellikle dış dünya ile iletişimi yüksek düzeyde ise, evinizi paylaştığınız köpeğin temizliğine iki kat daha fazla dikkat etmelisiniz. Zira onun temizliği aynı zamanda evdeki diğer sakinlerin de temizliği demektir. Onun getireceği bir hastalık evde yaşayan herkesi olumsuz etkileyebilir.

Öte yandan, temizliğine dikkat etmemeniz halinde köpeğinizin kendisi de hastalanarak bu durumdan olumsuz etkilenebilir. Bu gibi durumlara karşı tedbir almak çok önemlidir. Bilinçli bir hayvan sever, evini paylaştığı dostlarına karşı her zaman özenli ve şefkatli davranır. Temizlik alışkanlıkları da bu bakışın bir parçasıdır. Köpek bakımında şampuan kullanımı temizlik açısından büyük önem taşır. Köpeklere özel şampuanlar da vardır. Bu bağlamda iki çeşit şampuan çeşidinden bahsedebiliriz. Bunlardan biri sıvı şampuan diğeriyse kuru şampuandır. Bunları ayrı ayrı incelememiz gerekirse:

  • Sıvı Şampuan

Şampuan seçiminde en çok kullanılan ve tercih edilen şampuan sıvı şampuanlardır. Bu tercihler tabi ki köpeğinizin türüne, tüylerine ve yaşına göre yapılmalıdır. Yetişkin ve büyük yaşa sahip köpekler için sıvı şampuanların kullanımı tercih edilmektedir.

Bu sıvı şampuanlar ile bizlerin kullandığı şampuanlar arasında farklar vardır. Köpeğiniz için kullandığınız sıvı şampuanlardan çok fazla köpürme göremezsiniz. Sıvı şampuan ile köpeğinizi yıkarken şampuanı bir süngere döküp köpeğinizin derinize masaj yaparak uygulamalısınız. İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde de sıvı şampuan uygulaması sırasında şampuanın uygulandığı yere bir temas olması gerekir. Bu temas sayesinde şampuanın etkisi artar, aksi takdirde şampuan pek de bir etki gösteremez.

  • Kuru Şampuan

Yavru köpekleri yıkarken kuru şampuanlar tercih edilmektedir. Diğer köpek türleri için de köpek sahiplerinin tercih ettiği kuru şampuanlar sıvı şampuanlardan farkları vardır. Kuru şampuanların köpürme durumu sıvı şampuanlardan biraz daha farklıdır. Kuru şampuanlar bazı köpek türleri için sağlıklı olarak kabul görmektedir. Sizler de köpeğinizin türüne yaşına ve tüyüne göre veteriner hekiminize danışıp ona göre kuru şampuan kullanmanızı öneririz.

Köpekler için çok sayıda kuru şampuan çeşidi bulunur. Şampuan seçimi yaparken dikkat etmeniz noktalardan biri de şampuanın kalitesidir. Adı hiç duyulmamış bir şampuan markasını kullanmak istemediğiniz sonuçları beraberinde getirebilir. Burada önemli olan fiyatından ziyade şampuanın içeriğidir. Özellikle kuru şampuanlarda ürün içeriğini detaylı incelemeniz gerekir. Çünkü kuru şampuanlarda köpeğinizin sağlığınıza zarar verebilecek detaylar bulunabilir. Öte yandan, köpeğinizin belli alerjen özellikleri de bulunabilir. Bunları önceden öğrenmeniz halinde köpeğinize banyo sırasında kullandıracağınız şampuanın seçimini de en doğru şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Tüm bunlar için bir profesyonelden yardım almak sizin için de köpeğiniz için de faydalı olacaktır. Bu profesyonel bir veteriner hekim olabileceği gibi köpek bakımı konusunda büyük deneyim kazanmış hayvan severler de olabilir. Ayrıca bir petshoptan da benzer bilgileri edinebilir, buna göre, köpeğiniz için en uygun kuru şampuan ve diğer bakım ürünü çeşitlerini seçebilirsiniz. Bir ürünü kullanmaya başladığınızda eğer memnunsanız ve temizlik hedefleri açısından başarılı görünüyorsa sürekli onu kullanmak en doğru seçenek olacaktır. Bir ürünü değiştirmek, eğer zorunlu şartlar söz konusu değilse pek de doğru görülmez.

köpek şampuanı

Yavru Köpekler İçin Hangi Şampuan Kullanılmaktadır?

Köpeğinizin yaşına göre kullandığınız şampuanlar arasında farklılıklar vardır. Köpeklerin yaşları  4 ile 7 aylık olduğu zamanlarda tüylerinin dökülmesi görülmekte ve yaşları yetişkin olmaya doğru gittiği için yeni tüyler çıkmaktadır. Şunun da bilinmesinde fayda vardır. Köpeğiniz iki ayı doldurmadan onu yıkamamanız gerekir. Şampuanların kullanmanız ve köpeğinizi yıkamanız ona sağlık açısından ciddi zararlar verecektir. Gerekli aşıları yaptıktan sonra ve köpeğiniz iki ayı doldurduktan sonra yıkamaya başlamalısınız.

Köpeğinizi kış aylarında değil de yaz aylarının güneşin en sıcak olduğu zamanların da yıkamanız köpeğinizin sağlığı açısından büyük bir önem taşımaktadır. Yavru bir köpeğiniz var ise ona uygun şampuan kuru şampuan çeşitleridir. Köpeğinizin durumuna göre yetişkin köpekleriniz için de sıvı şampuan çeşitlerini tercih edebilirsiniz.

Yetişkin Köpekler İçin Şampuan Türü

Köpeğiniz yavru döneminden yetişkin dönemine girdiği zaman köpeğiniz için yapacağınız bazı değişiklikler başlamaktadır. Bu değişikliklerden bu yazımızla ilgili olacak değişiklik köpeğinize uygun şampuan türü ve markasının değiştirilmesidir. Yetişkin köpekler için kuru şampuanların kullanımı tercih edilse de zaman ile sıvı şampuan çeşidine geçiş yapılması gereklidir.

Yaz aylarında güneşli bir günde köpeğinizi sıvı şampuan ve su ile yıkayabilirsiniz. Direkt olarak köpeğinizin derisine uygulanmadığı için yukarıda da bahsettiğimiz üzere bir süngere sıvı şampuanı uygun miktarda döküp derisine masaj yaparak yıkamalısınız. Şampuan miktarını ve köpeğinize masaj yapacağınız süngeri dikkatli bir şekilde yapmalısınız. Dikkatsiz sünger kullanımı köpeğinizin derisinde ciddi sağlık sorunları oluşturabilir.