Kedilerde çip uygulaması 2023 yılı itibari ile zorunlu olmaktadır. Kedilerdeki çip uygulaması hakkında bilinmesi gerekenler bulunmaktadır.

kedilerde-cip-zorunlulugu

2023 Yıl Başında Kedilerde Çip Uygulamasının Zorunlu Hale Gelmesi

Kedilerde, köpeklerde ve gelinciklerde işleme geçecek olan çip uygulaması, il ve ilçe tarım müdürlükleri tarafından takip edilen bu uygulama veteriner hekimler kontrolünde işlemektedir. Çip uygulanan hayvanların kayıt altına alınması ve kontrol altında tutulması hedeflenmektedir. 31 Aralık 2022 tarihinde son bulacak çip uygulamasını bu tarihe kadar yaptırmak zorunludur. Sahipli kedi ve köpeklerin kimliklendirilmesi zorunlu olmaktadır.

Evcil hayvanlarına çip taktırmayan kişilerin tarafına 5199 sayılı kanun gereğince para cezası uygulanacaktır. Çip taktırıldığı takdirde evcil hayvanınızın birçok yasal hakkından veya kaybolma durumlarından da avantajlı duruma gelebileceğinizin bilgisini de eklemek isteriz. Kısacası evcil hayvanlarınızın 2023 yılına çip takılmış bir şekilde girmeleri gerekmektedir. Aynı zamanda evcil hayvanınızın yolculuk yapabilmesi için de çip pasaportu gerekmektedir aksi taksirde yolculuk yapamamaktadır.

kedilerde-cip-zorunlulugu

Çip Uygulaması Nedir?

Eşsiz kimlik numarasına sahip olan mikroçipler pirinç tanesi boyutunda olmakla beraber radyo frekansı tanımlama aktarıcısı olmaktadırlar. İçerisinde pil veya hareketli parça bulundurmazlar.

Mikroçiplerin yetkisi olan herhangi bir kurumda taranması durumunda, evcil hayvanınızın özel kayıt numarası okunmaktadır. Evcil hayvanınıza aşı kolaylığıyla takılabilecek olan çip hayvanınızın iki kürek kemiğinin arasına yerleştirilmektedir. Çipte bulunan eşsiz tanımlayıcı numara sayesinde sizin T.C. Kimlik numaranızın üzerine işlenen bu numara sayesinde ülkede bulunan tüm veteriner klinikleri tarafından erişilebilir hale gelmektedir. Çip uygulamasını 7/24 veteriner kliniğinde yaptırmak mümkündür.

Bir bilinmesi gereken durumda mikroçiplerin GPS cihazı görevini taşıdığı zannedilmesi. Mikroçip ve GPS cihazları birbirlerinin yerini alamazlar. GPS cihazları evcil hayvanınızın yerini göstermekle kalırken, mikroçipler bulan kişinin size ulaşmasını sağlamaktadırlar.

Bundan dolayı birbirlerinin yerini alamamaları yanı sıra birbirlerini tamamlayan materyallerdir. Mikroçiplerin bir avantajı da evcil hayvanınızın cildine yerleştirildiğinden dolayı her zaman üzerinde taşıyabilecek olmasıdır.

kedilerde-cip-zorunlulugu

Kedilere Taktırılan Çip Zarar Verir Mi?

Mikroçipin enjektörü diğer enjektörlere göre daha kalın olmaktadır. Ancak bu durum anestezi bile gerektirmemektedir. Evcil hayvanınız büyük bir reaksiyon göstermez.

Mikroçipler non-toksik, biyo-uyumlu oldukları için evcil hayvanınıza hiçbir şekilde zarar vermeyecektir. Olası bir durumda mikroçipi çıkartmak isterseniz, cerrahi müdahale ile çıkartmanız mümkündür.

Kedilere Takılan Mikroçip Neden Gereklidir?

Evcil hayvanınızın sağlık durumlarını kapsamlı olarak kontrol etmeye ve takip etmeye yaramasının yanı sıra olabilecek olumsuz durumlarda ulaşımı da sağlamaktadır. Evcil hayvanınız kaybolduğu takdirde bulan kişinin herhangi bir veterinere götürmesiyle size ulaşmasını sağlayabilmektedir. Aynı zamanda evcil hayvanınızın seyahat süresince sorunsuz bir şekilde sizinle seyahat etmesini sağlamaktadır bizlerin kullandığı pasaport niteliğini taşımaktadır. Bunun için evcil hayvanınızla yapacağınız seyahatlerde mikroçiple birlikte aldığınız pasaportu yanınızdan ayırmamanız gerekmektedir.

kedilerde-cip-uygulamasi

Mikroçip Kaç Aylık Kedilere Takılmaktadır?

Evcil hayvanınızın doğduğunda itibaren ilk 3 ay içerisinde çip taktırma işlemini yaptırmanız gerekiyor. Aksi takdirde diğer açıklamalarımızda da belirttiğimiz gibi cezai işlem uygulanacaktır. 2023 yılından itibaren kedi sahiplenmek isteyenlerin ise yeni doğmuş bir kediye ilk 3 ayda taktırılması gerektiği bilgisini vermiştik, sokaktan bulunan bir hayvanı sahiplenmek isteyen kişinin ise öncelikle bir veterinere gidip hayvanın sahipli olup olmamasını kontrol ettirmesi eğer sahibi varsa hayvanın sahibine teslim edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde mikroçipi hayvana taktırdıktan sonra sahiplenebilmektedir.

Yorum Yapın