Yüzyıllardır insanların en yakın hayvan dostlarından olan köpeklerde de çeşitli nedenlere bağlı olarak bazı alerjiler ve uyuz sorunları görülebiliyor. Köpeklerde alerji sorunun ortaya çıkmasında etkili olan unsurlar birçok farklı şekilde sınıflandırılabilir. Tek bir nedene bağlı olarak ya da tek bir durum nedeniyle köpeklerde alerji oluşmaz. Bu nedenle tüm unsurların bilinmesi önemlidir.

Köpeklerde alerji olduğunu anlamak için bazı belirtiler takip edilmelidir. Köpeklerde alerji belirtileri arasında şunlar ilk sırada yer alır:

  • Burun akıntısı, kaşıntı ve tıkanıklık,
  • Hapşırma ve tıksırma,
  • Deri ilithapları,
  • Gözlerde sulanma ve kızarıklık,
  • Isırma ve yalama reflekslerinde artış,
  • Dışkıda değişiklik, ishal veya kabızlık vb.

Köpeklerde alerjiye neden olabilecek birçok farklı unsur bulunmaktadır. Bu nedenle belirtiler de alerji türüne göre değişebilir. Alerji sorununu ortadan kaldırmak için hangi nedene bağlı olarak alerjik reaksiyonların ortaya çıktığının tespit edilmesi önemlidir.

Köpeklerde Gıda Alerjisi

Köpeklerde en yaygın alerji türü gıda alerjisidir. Her ne kadar köpekler sizin de yediğiniz birçok gıdaya ilgi duysa ve iştahla yese de bazı gıdalar onların sağlığını olumsuz olarak etkileyebilir. Gıda alerjileri genelde protein kaynaklarına, tahıllara, süt ürünlerine karşı oluşabilir. Kaşıntı ve deri iltihapları ise bu durumun en temel belirtisidir. Gıda alerjisi olduğu tespit edilen köpeklere uygun bir diyet listesi hazırlanmalıdır.

Köpeklerde alerji belirtileri ile tavuk ve diğer yiyeceklere karşı oluşan alerjik belirtiler ile benzerlik göstermektedir. Yaygın olarak köpeklerde şu tür gıdalara karşı alerji oluşabiliyor:

  • Süt ürünleri,
  • Sığır eti,
  • Buğday glüteni,
  • Tavuk – yumurta,
  • Kuzu eti,
  • Soya vb.

Sindirim sistemi bozukluklarından kaşıntıya ve solunum sorunlarına kadar köpeklerde birçok gıda alerjik sorunlara neden olabilmektedir. Bu nedenle köpeğinizin doğru ve sağlıklı mamalar ile beslenmesi gerekecektir.

 

kopek-gida-alerjisi

Köpeklerde Atopi Alerjileri

Köpeklerde atopik dermatitis ya da kısaca KAD, genetik yatkınlığı olan inflamatuar ve kaşıntılı bir deri hastalığı olarak tanımlanmaktadır. Köpeklerin çevresel faktörlere bağlı olarak yaşadıkları alerji türü atopi alerjiler olarak tanımlanabilir. Toz, polenler, mantar sporları ve böcek ısırıkları köpeklerde atopi belirtilerinin ortaya çıkmasına en temel ögeler arasında yer almaktadır. Köpeklerde alerji problemlerinin ortaya çıkmasında etkili olan atopi unsurlarına karşı dikkatli olunması önerilmektedir.

Köpeklerin alerjilere yakalandığını gösteren tipik belirtilerin görülmesinin ardından mutlaka en kısa süre içinde veteriner hekim tarafından alerji testlerinin uygulanması gerekiyor. Köpeklerde atopi alerjinin en temel belirtisi ise yine kaşıntı, ısırma ve yalama, burun akıntısı, göz sulanması olarak görülür. Köpeklerde tavuk alerjisi belirtileri başta olmak üzere çeşitli gıda alerjileri ile de benzer belirtiler bu kapsamda ortaya çıkmaktadır.

Köpeklerde Temas Alerjisi

Köpeklerin ciltlerine temas eden bazı unsurlar da alerjilere neden olabiliyor. Özellikle kışın köpeklerine kıyafet giydiren kişilerin dikkatli olması bu yönüyle oldukça önemlidir. Cilde temas eden maddelere karşı gelişen bir alerji olan temas alerjisi sadece giydiği kıyafet ya da tasmalardan kaynaklanmaz. Köpeklerde alerji yapan yiyecekler ile ortaya çıkan belirtiler bu unsurlara bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Temizlik ürünleri, bitki özleri, kıyafet ve tasmalar en sık temas alerjisine yol açan unsurlardır.

 

kopeklerde-temas-alerjisi

Köpeklerde Alerji Nasıl Geçer?

Köpeklerde alerjilere karşı doğru tedavi yöntemlerinin uygulanması şarttır. Köpeklerde alerjik kaşıntı tedavisi kapsamında çeşitli ilaç tedavileri uygulanır. Ancak ilk olarak alerjen kontörlü yapılmalıdır. Köpeğin maruz kaldığı alerji unsuru ortadan kaldırılmalıdır.

Alerjisi olan köpekler için veteriner hekim tarafından özel diyet programları hazırlanmalıdır. Buna ek olarak çeşitli ilaç ve aşılara başvurulur. Köpeklerde alerji ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği için en kısa sürede müdahale edilmelidir.

Köpeğinizin alerjik reaksiyon ile karşı karşıya olduğunu düşünüyorsanız, hemen 7/24 veteriner kliniği ile iletişime geçebilir ve gerekli acil müdahalelerde bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın